Acum o luna am citit un articol despre un studiu efectuat de oameni de stiinta, studiu care demonstra ca viitorul poate influenta trecutul si ca timpul poate merge inapoi. Foarte complicat, am citit articolul de vreo trei ori si nu sunt sigura nici acum ca l-am inteles pe deplin.

In laborator se pot demonstra multe in timp ce noi stam pe marginea santului si ne gandim ca reactiile din eprubeta nu se vor transforma prea curand intr-o tornada ce vine direct spre casa noastra. Asa ca atunci cand am auzit usa de la intrare trantindu-se si am vazut vartejul in sufragerie, am acceptat adevarul celor citite in articol.

In urma cu cativa ani am descoperit Festivalul de Jazz de la Garana si mi-a intrat in suflet, este un eveniment fara de care nu pot trece anul. Il astept cu nerabdare, de cum se crapa de inceput de nou an imi caut cazare, tovarasi de drum, ma uit la fotografiile pe care le-am facut in anii trecuti, cu oamenii si cantaretii prezenti la Festival.

La Festivalul de Jazz de la Garana nu numai cei ce canta sunt extraordinari ci si multi dintre oamenii ce vin sa le asculte muzica sunt deosebiti! 

Cu toata grija mea pentru a ajunge la Garana, desi eu m-am ocupat de rezervarea cazarilor pentru toata lumea, dintr-un cumul de imprejurari am ramas chiar eu fara cazare. Varianta cu cortul nu era chiar o varianta pentru mine, nu la Garana, pentru ca acum cativa ani ploua afara si ploua si in cortul care era inconjurat de un lac de acumulare format ad-hoc si de care incercam sa scap sapand un sant cu un cutit de paine. Deci nu, fara cort la Garana! Asa ca am ramas in Bucuresti, in timp ce amicii mei au plecat la festival.

La un moment dat, in prima zi de Festival, imi suna telefonul - numar necunoscut, raspund (tornada deschidea usa de la casa). O voce de femeie imi spune ca e de la hotelul X din Garana si ma intreaba cand ajung. Eu o intreb de ce iar ea imi zice ca am o rezervare facuta pe numele meu si vor sa stie daca imi pastreaza camera (tornada intra in sufragerie). Stau si ma gandesc, intr-adevar dadusem un telefon la acel hotel sa intreb daca au camere libere si facusem o rezervare verbala pe numele altei persoane, nu al meu (eu aveam rezervare facuta la o pensiune), urmand ca persoana interesata direct de camera sa ia legatura in scris cu hotelul si sa achite avansul solicitat. Intreb daca persoana respectiva a ajuns, pentru ca eu nu am nicio rezervare facuta pentru mine. Doamna verifica, imi spune ca persoana a ajuns si ma intreaba daca imi pastreaza camera rezervata pentru mine. Eu luata pe nepregatite, zic ca nu, sa nu o pastreze, ca nu am cum sa ajung acolo (adica am ramas cu gura cascata si ma uitam la tornada din sufragerie). Eram uimita cum se facuse o rezervare pe numele meu pentru ca nu indeplinisem ritualul cerut de hotel: sa trimit mail in care sa specific ca doresc sa rezerv o camera pe numele meu si sa platesc un avans din contravaloarea cazarii. E un hotel la care nu se fac rezervari doar pe baza de telefon si discutia purtata in urma cu cateva luni cu doamna de la receptie fusese clara, nu voiam sa rezerv pe numele meu nicio camera, ci pe un alt nume, pentru alta persoana.

Intamplarea ar fi ramas banala si fara o explicatie logica daca nu as fi citit acel articol cu trei saptamani inainte de intamplare. Cu totii stim ca trecutul influenteaza prezentul si viitorul dar niciodata nu ne-am fi gandit (cel putin eu, un om obisnuit) ca viitorul poate influenta trecutul. Deci faptul ca eu in viitor urma sa raman fara cazarea pe care o facusem pe numele meu la o pensiune a influentat atitudinea receptionerei de la hotel, care a blocat o camera si pe numele meu, desi nu avea de ce sa faca acest lucru. Oare care ar fi fost situatia daca nu ramaneam fara cazare? Exista un alt timp in care eu nu raman fara cazare si ma duc la festival? 

Timpul curge inainte sau inapoi? Sau, de fapt, timpul sta pe loc si noi mergem inainte si inapoi?

Articolul despre care vorbesc il puteti citi aici: Doua experimente care demonstreaza ca timpul poate merge inapoi si ca viitorul poate influenta trecutul

Mai multe fotografii de la Festivalul de Jazz de la Garana din 2014 puteti vedea pe pagina mea de facebook, OglinziDeArgint: Garana Jazz Fest 2014

Marius Neset Quartet

Marius Neset Quartet

Joey Defrancesco Trio (USA)

Joey Defrancesco Trio (USA)

Arve Henriksen Band (Norvegia)

Kimmo Pohjonen (Finlanda)

The Crimson Projekct (USA)

The Crimson Projekct (USA)

Jazzybit (Romania)

Pedro Negrescu Trio (Romania, Ungaria)

Esperanza Spalding 

Tom Harrell Colors of a Dream

Mike Stern/ Bill Evans Band featuring Dennis Chambers & Tom Kennedy (USA)

Tom Harrell Colors of a Dream with Esperanza Spalding (USA)

Tom Harrell Colors of a Dream with Esperanza Spalding (USA)

Jazzybit (Romania)

Mike Stern/ Bill Evans Band featuring Dennis Chambers & Tom Kennedy (USA)

Liviu Butoi